Antras aukštas ir stogo pradžia

Vasara išpuolė kaip reta prasta. Visgi jau turim antro aukšto sienas, perdangą ir pradėjome stogą. Kai kuriems darbams buvau paėmęs SIP statytojus, bet nepavyko susitaikyti su žemesne kokybe. Sunku žiūrėti į prasčiau atliekamą darbą nei pats darai ir dar už tai mokėti. Taigi atsisveikinome ir darbus tęsėme patys. Prieš atostogas pajūryje norėjosi suspėti padaryti stogą, nepavyko, bet plevele uždengėme per 5 val. savaitę laiko jau stovi ir džiugina, kad viduje sausa ir nelyja. Galų gale galės išdžiūti perdangos OSB plokštės. Tai ganėtinai rimtas SIP namo trūkumas – vertikali OSB nelabai bijo vandens, bet perdangos plokštės – lietuje mirksta ir sugeria vandenį. Matosi skirtinga OSB kokybė, pritrūkus keleto lapų, juos nupirkau medžio centre, gavę vandens jie išsipūtė, prigėrė vandens. Taigi OSB perdanga po atviru dangumi – liūdnas reikalas, o iki stogo dar visas antras aukštas ir pats stogas, taigi lietaus tikrai gaus.

Dabar reikia išsirinkti stogo dangą. Keturšlaitis 15° ir 17° nuolydžiai. Namo stogas pakankamai aukštai ir matomas bus tik iš toliau, tiesa garažo/stoginės stogas žemiau.  Noriu pilkos spalvos. Tarp svarstomų variantų – šiferis, skarda čerpių imitacija, skarda valcuota. Nustebino, kad valcuota skarda gali būti ir brangesnė nei čerpių imitacija, arba tokios pat kainos.Svarsčiau ir bitumines čerpes, bet nuo jų dauguma atkalbinėja, dėl nuolydžio kuris “ant ribos” dėl sudėtingesnio klojimo, OSB pakloto, kuris kainą kelia ir finale – samanojimas. Tai jas bemaž ir ištryniau iš svarstomų dangų sarašo. Liko plieninė stogo danga arba šferis. Šiferis jau vien pats žodis liūdnumą kelia, bet čia emocinis dalykas, minusas ir skurdus spalvų pasirinkimas, pilkos nėra.  kaina mažesnė nei skardos, bemaž dvigubai. Stogo plotas nemažas ~300m2. Čia laukčiau patarimų ir nuomonių komentaruose.

DSC_0521

Lietaus debesys

DSC_0669

Atraminė sienutė su šiek tiek termomasės

DSC_0555

Pirmasis kampas

DSC_0556

DSC_0649

Skydai be langų dedasi greitai

DSC_0647

Su langais tenka pažaisti

DSC_0718

Pakabintos sijos

DSC_0713

2a perdangos sijos

DSC_0729

sijos sujungtos skersai

DSC_0707

160x300x5600 sija, svoris nemenkas, viena į pirmo aukšto perdangą, kita į antro aukšto. kėlėm dviese.

DSC_0651

Atrodo be proto daug langų. antrame aukšte vitrinos sumažės, skubėdami nedėjome skydų į balkoną, ten bus balkono durys ir mažesnis langas, viena vitrina bus. Pirmame aukšte kairėje pusėje vietoj vitrinų matyt darysime langus.

DSC_0731

1a sija vietoje

DSC_0737

Su šita teko paprakaituoti

DSC_0739DSC_0740

DSC_0715

Laikini laiptai ilgam

DSC_0764

Namas įgavęs kontūrus

DSC_0778

Užtrukome ilgai kol sugaudėme gegnių kampus aukščius ir ilgius

DSC_0860

per 5 val užklota plėvelė ant kampinių gegnių ir keletos pagalbinių. toliau lauks gegnių montavimas į vietą.

24 thoughts on “Antras aukštas ir stogo pradžia

  1. Lenkiskas siferis cembrit eurofala turi pilka grafito spalva 7016, ir 2 tipu bangas b59 ir b65. Pastaraji dejau pats. Esu patenkjntas. Lietuviskas siferis turi juoda spalva. Pas kaimynus atrodo irgi nieko. Pasidomek. Stogas matosi tik is toli, galima buvo det didesniai lapais, butu pigiau.

    Like

  2. As irgi buvau susidures su problema, kuo dengti stoga. Tuos bitumus atmeciau pirmu numeriu, jais dengti nebent pavesines. Skarda atmeciau is baimes, nes kur bepaziuresi, visur nubluke stogai, kai kurie net ir nusilupe, tai manes tos ju garantijos nelabai itikino. Cerpes atkrito del svorio ir kainos, tai beliko siferis. Pradziai ir man siferis asocijavosi su fermomis, bet yra siferis mazais lapais ir aukstom bangom, su siferinem vejalentem ir siferiniu kraigu. Kai nesi patyres stogu zinovas, ne is karto suprasi, kad ten siferis. Tai ji ir pasirinkom, lietuviska, kol kas su juo viskas gerai.

    Like

      • Dejom raudonos spalvos, uzdetas 2 metai, kolkas viskas gerai. Kaiminysteje stovi keli namai juodais stogais, spalva berods grafito vadinasi, kiek ziurejau jiems irgi nieko nesidaro. Vienas is ju dengtas gan senokai. As juodos spalvos pabijojau del karscio ir jo poveikio plevelei, ir taip pat del virtuves, kur lubos sutampa su stogu (del prikaitimo), nors spalva man viena graziausiu

        Like

    • na bitumine danga visa amerika jau daugiau kaip 100 metų klojasi ir puikiai ten viskas. viena seniausių dangų. nereiktų gal jos nurašyt pavėsinėms. plius, man regis, jūsų namukui ir tiktų tokia danga.

      Like

  3. deja, bet as is vidurio Lietuvos. Kaip tas anekdotas yra, kad jei nori su mergina pigiai prasisukti parduotuveje, veskis ja i auto detaliu parduotuve ar santechnikos… bet panasiai ir buvo, vaziuojant automobiliu, badydavo pirstais i namu stogus (i stogus su defektais arba i tokius, kuriuos svarstydavom kaip alternatyva). Anksciau tokiu dalyku net nepastebedavom 🙂

    Liked by 1 person

    • taip, bitumo čerpelės nepasižymi patikimumu, ir reikia nusiteikti, kad po ~20-30m teks perkloti dangą naujai. statau sodybą dėjo dvigubą bitumo + bitumo čerpelių sumuštinį, tai tikėtina kad toks sprendimas prailgina tarnavimą dar ~10-20m. palyginus su kitomis dangomis tai nėra taip jau ir baisu – pačios čerpelės tikrai pigios, ir jų montavimas labai elementarus, tad perklojimas būtų maža investicija, o stogas švytėtų naujai 🙂
      kiek pastebėjau čerpelių broko, tai dažniausiai būna darbų brokas – arba nenulupta plėvelė, ir jos lika atšokę, arba lenkimo vietose nebuvo atkaitintos ir atšoko/lūžo. be abejo jas galima dėti tik nuo ~25-30 laipsnių, tad šiam namui sprendimas visiškai netinkamas.
      p.s. pas mane pavėsinė užpernai uždėta, tai puikiai laikosi su pigiausiomis makvežos rusiškomis čerpelėmis.

      Like

      • “taip, bitumo čerpelės nepasižymi patikimumu, ”
        Atsiprašau, visiškas neišmanymas. Bituminių yra ĮVAIRIŲ. Jų tarnavimo laikas nuo 5 iki 50 metų (garantija). Ir sanėliukui ir kvadiniam namui. Jei padaryt normaliai ir didesnu nuolydžiu, tai gerų bituminių visam gyvenimui pakaks.
        Gal pakanka platinti senus gandus tipo “100m2 reikia 10 KW katilo”. Keičiasi medžiagos, keičiasi technologijos .
        Tokiam nuolydžiui bituminės gal tiktų, bet siūlyčiau uždėt ir ruloninį bitumą po. Su gamintojais pasitarti galima.

        Like

      • Pačiupinėjau šiandien Bikuvoje Eternit pilkos spalvos šiferį Gotika. Maži lapai kyla m2 kaina. Kvadratas 11eur gaunasi. Spalva nebloga. Dar pasižiūrėsiu Cembrit šiferį regis pigesnis.
        Bitumines čerpes irgi žiūrėjau, yra pigios yra brangios reljefinės, su pastorinimais, kaina didelė neva prilygsta geroms molinėms čerpėms.
        Klojimo daugiau nei su skarda ar šiferiu – OSB, paklotas ir tada čerpelės.

        Like

  4. Ketvirta vasara mūsų stogui, lenkiškas Cembrit šiferis ir jokių problemų jam nėra, spalva tamsi grafitas, nuolydžiai 15 ir 12 laipsnių, dėjome mažus lapus, antram namui dėčiau didesnius (pigiau), kad pamatyti stogo grožį reikia labai jau toli nueiti nuo namo 🙂 pasirinkimu patenkinti. Foto jei domina rasite bloge:
    iknamai.blogspot.lt

    Like

    • Taip mintis buvo daryti karkasą ~5cm, vata ir dvigubas gipsas, bet tai gerokai brangiau. Privalumai – na garso izoliacija geresnė, yra kur sukišti komunikacijas. Bet kiek pastebiu visur išsisuka tiesiog su dvigubu gipsu ant osb. komunikacijas pertvarinėse sienos arba pirmame gipso sluoksnyje sudeda, garso izoliacija man nėra itin aktuali, aplink gan ramu. Manau taupant liksiu tiesiog su gipsu.

      Like

      • ar tikrai ramu? nevažinėja jokie traukiniai, magistralių nėra ar kokių kaimo sodybų su vestuvėm, bvakariais? pas mus ir buvo ramu, kol neįsikūrė visko aplink, tai garso izoliacija tapo rimtu reikalu 🙂

        Like

      • Be panikos. Tiesiog nemanau, kad vata gausiai pagelbėtų. Va dėl elektros vedžiojimo, tai patogiau su karkasu, jei gipse – reikia gerai suplanuoti instaliacija iš anksto.

        Like

  5. Aš dėjau dviguba gipsa tiesiai ant OSB, pažiūrėsime kaip atrodys po kelių metų. Problemos su laidais nėra, tik rekomenduočiau įprasta YDYP laidą pakeisti į XPJ arba NYM dėl sunkiau pažeidžiamos izoliacijos. Laukia įdomi dalis perdangos šiltinimas, įdomu kurį variantą pasirinksite.

    Like

Leave a comment