Sandarumas ir Stogo perdangos šiltinimas

Visas lauko sienas iš vidaus sandarinau kruopščiai – Tepiau Soudal Soudatight LQ mastika. Kaina pigiausia ką pavyko rasti buvo 18eur už kibirą (5kg) – Lemora. Bet tokią kainą mačiau tik vieną kartą, kitus kartus ~23eur. Įtariu pirmą kartą kažką sugrybavo.

Tiesa, pirmąjį kibirą įsigijau be protiškai brangų – BLOWERPROOF LIQUID BRUSH kibiras – 5kg – 76eur. Ir tik vėliau beieškodamas alternatyvų radau Soudal Soudatight LQ. 4x pigiau. SKirtumo realiai nemačiau, konsistencija, spalva, kvapas – identiškas. Užkliuvo ir tai, kad BlowProof – nenurodytas joks gamintojas, tiesiog produkto pavadinimas. Kyla visokių minčių apie jo kilmę. Taigi – suėjo vienas kibiras baisiai brangios mastikos, vėliau jau Soudal naudojau. buvau sutepęs dvi OSB plokštes ir vėliau bandžiau tvirtumą sujungimo – puikiai laiko.

Antro aukšto perdanga buvo įrengta prisukant 12mm OSB prie sijų. Sujungimus vėlgi – Soudatight LQ, jei tarpai didesni – pradžiai elastingos putos (Patiko to paties Soudal Flex mėlynos) ir tuomet jau mastika. Vėliau sprendžiau, ką daryti su garų izoliacija. Teoriškai OSB skaitosi, kad garų nepraleidžia, bet tai tik teoriškai, tad nusprendžiau įrengti garo barjerą, šiek tiek laidų garams – sd -15m. Visiškai nelaidžios plėvelės glausti prie OSB nenorėjau. ten patekusi drėgmė ilgai laikysis.

DSC_2134

Visus sujungimus tarp OSB tepiau 2x Soudal Soudatight LQ mastika.

DSC_2172

Sudėtingiausia vieta – perdangos mazgas. teko pažaisti

DSC_2211DSC_2212

DSC_2120

Mastika būna baltos ir mėlynos spalvos. Mėlyna patogiau – kai išdžiūva tampa juoda, žinai, kada jau galima tepti antrą kartą.

DSC_2126

Po siūlių sandarinimo – aktyvi garo izoliacija Corotop Active, profiliai. Karkase bus elektra, kai kurie vamzdžiai.

Vėliau išklojau ir lubas. pirmame aukšte garo barjerą sandarinu su gindų betonu tepdamas tą pačią mastiką.

Stogo šiltinimas

Artėjo šaltukas ir atrodė, kad laiko yr, o iš ties reikėjo stipriai paskubėti, kad iki šalčių (kurie taip ir neatėjo) spėti apšiltinti. Pasirinkau Knauf Supafill TImber frame namo stogui ir Loft garažui. Timberframe turi kiek mažesnį šiluminį laidumą nei loft. tiesa maks vertė pasiekiama purškiant į uždaras ertmes.

Teko dvi savaites atidėti šiltinimo darbus, vis nebaigdavau paruošimo pastogėje. Ilgai žaidžiau su perimetru, tarp gegnių dėjau EPS lapus kurie leis daugžiau užpūsti šiltinimo medžiagos, sudarys mažą tarpelį su stogo difuzine plėvele, ten vyks ventiliacija. Dar mintis yra vėliau ant šiltinimo vatos užkloti pigiausią difuzinę plėvelę, pagrindinis tikslas – stogo nesandarumo atveju matysis kur vanduo prabėga ir laša. Nes į vatą lašantis vanduo nesimato, ant difuzinės jau rinksis balutė.  Taip pat užlipimui į pastogę ir vėlesniam aptarnavimui (ortakiai, elektra, kaminas) reikia įsirengti tiltelius. Taigi ant perdangos sijų skersai montavau medines lentas, ant jų dėsis makaronai ir vėl lentos – takeliai.

DSC_0903

Perimetre tarp gegnių sudėjau EPS lapus. Nuo OSB iki jų ~50cm šiltinsis 45cm

DSC_0909

Skersai sijų sumontuotos lentos, ant jų makaronai ir vėliau galima bus dėti kelias lentas takeliams.

DSC_0910

Ortakiai pravesti šiltinimo sluoksnyje. Vienok virš jų papildomai klosiu dar 10cm vatos.

DSC_1011

ortakio lanksti jungtis kerta perdangos OSB ir sandarinama Saudatape Flex arba Siga Wigluv

DSC_1014

Į kiekvieną stogo kampą nuvedžiau gofrą, vėliau ten galima bus pravesti laidus apšvietimui, saugos kameroms.

DSC_1016

kondicionieriaus vamzdeliai.

DSC_1019

Gofra irgi užsandarinau.

DSC_1056

Židinio kaminas. atvažiavo ir per pusdienį įrengė.

DSC_1080

Krentant sniegui pūtė baltą it sniegas vatą

DSC_1144

Prisnigo ir pastogėje

DSC_1145

DSC_1146

Enter a caption

DSC_1147

17 thoughts on “Sandarumas ir Stogo perdangos šiltinimas

  1. dėl viso gerumo siūlau kaminą papildomai atsikasus apsiausti akmens vata, nes dažnai namas dega tik vieną kartą, o taip pad dažnai degti pradeda nuo kamino. geriau be rizikos, nei su ja.

    Like

  2. Ne patys purškėte vatą? Kaip ta vata susipurškia – tiesiog iškratoma iš maišų? Ar svarstėte alternatyvas luboms naudoti ne OSB? Kokia bus lubų apdaila?
    Kokį pasirinkot šildymą, kad kondicionierių vesitės? Tai realiai bus 3 šaltiniai – dujos (?), kondicionierius (na matyt labiau dėl vėsinimo) ir židinys (suprantu, kad čia labiau romantiniai reikalai).

    Like

    • Vatą purškė specialistai. Vata yra supresuota maišuose, meta ją į smulkintuvą ir žarnomis su kompresoriumi paduoda į palėpę. Pats nepasidarysi. Dėl OSB, čia suprantu ekologinis klausimas. Ne, nesvarsčiau, kainos prasme neapsimokėjo. Perdangai ir tvirtumo OSB duoda, pirmo aukšto luboms – 8mm OSB paėmiau. Šildymas – dujinis katilas. Kondicionieriaus kol kas nestatysiu, prasivedžiau tik vamzdelius ir valdymą. Jei bus poreikis, blokus pastatysiu ir viskas.
      Taip židinys tik dėl vaizdo. Renkuosi šiuo metu, kokį imti.

      Like

  3. Sveiki,
    ar pučiant vatą buvo stengiamasi kažkiek ją presuoti, ar laisvai supūsta? Kokio storio vatos sluoksnis gavosi, kokią varžą siekėte pasiekti? Ar dar klosite ką nors ant viršaus? Ar patenkinti darbininkų darbu, ar neišlaužė osb vaikščiodami po stogą 🙂

    Like

    • OSB nesulaužė, sutarėme, kad laipios per sijas. Šią sav važiuosiu atsiimti sertifikato, bus matyt ką surašė. Storis gavosi namui 48cm, garažui 42. Ant viršaus mintį turiu užkloti difuzinę plėvelę.

      Like

  4. Kiek matosi, tai metalas/medis tvirtinta geltonais medvarščiais, nes jie tam neskirti. Reiktų perkalti spec. vinimis arba varžtais DIN571.

    Like

Leave a comment